В събота, 18 май, около полунощ, жителите на Испания и Португалия

...
В събота, 18 май, около полунощ, жителите на Испания и Португалия
Коментари Харесай

Гост от космоса: Огромна огнена топка избухна в небето над Европа ВИДЕО

В събота, 18 май, около среднощ, жителите на Испания и Португалия са станали очевидци на навлизането в атмосферата на ослепителен галактически посетител. Учените считат, че обектът, който се е движил със скорост към 160 хиляди км/ч, е откъс от към момента незнайна комета, пише The New York Times.

Огромна огнена топка е избухнала и осветила небето с ярка синьо-зелена светлина за доста малко време и хиляди хора следили събитието.

Още в неделя, 19 май, обществените мрежи бяха залети от видеоклипове, показващи рухването на галактическия обект.

Според учени от Европейската галактическа организация (ESA) такива огнени топки нормално се появяват в атмосферата по време на рухването на парчета от метеорити.



Учените считат, че в този случай в небето е следен гърмеж на откъс от към момента незнайна комета, навлязла в земната атмосфера със скорост почти 160 хиляди км/ч. В същото време самата детонация е станала на надморска височина от към 55 км.

ESA съобщи, че най-вероятно нито един от фрагментите на обекта не е достигнал повърхността на планетата след детонацията.

„ Вероятността да бъдат открити астероиди е доста ниска “, обявиха от Европейската галактическа организация.

Учените допускат, че гостът от космоса е комета заради необикновената траектория на полета на парчета от метеорити, когато паднат на Земята.



Кометите са ледени обекти, основани в зората на Слънчевата система и доста от тях към момента обикалят към Слънцето. Кометите имат друг интервал на въртене, който може да бъде десетки и даже стотици години. При приближаването си до Слънцето кометите се нагряват и от тях се отчупват части, които остават в най-близкото до Земята пространство. Някои комети са виновни за основаването на метеорните потоци, през които Земята минава всяка година.

Учените към момента би трябвало да дефинират какъв тип комета е изхвърлила отломките, които са навлезли в земната атмосфера и най-вероятно са изненадали доста наблюдаващи с доста ярка панорама.

Here`s another view of a meteor that lit up Portugal`s sky moments ago.
— Travolax | Travel & Destinations???? (@travolax)
Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР